A kongresszusról
Előadók, közreműködők
Szervezők
Program
Kapcsolódó események
Támogatók, együttműködő partnerek
Támogatókat várunk
Helyszín és praktikus információk
Sajtó
Dokumentáció
Hasznos linkek

A kongresszusról


A rendszerváltás óta az első nőkongresszust Magyarországon a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) szervezi. Az eseményhez az inspirációt a 2009 óta évente megrendezésre kerülő Lengyel Nőkongresszus (Kongres Kobiet) sikere adta: a nagy nyilvánosság és médiafigyelem, a nők mobilizációja az ország minden területéről, valamint a jogi és közpolitikai változások, amiket a mozgalom generált.


A kongresszus célja, hogy a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét és a nők jogait reflektorfénybe állítsa, a közbeszéd részévé tegye, különös tekintettel a 2014-es országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásokra.

A kongresszus fő célja kettős: egyrészt a pártokat és a döntéshozókat kívánjuk számonkérhetővé tenni a nők és férfiak társadalmi egyenlősége mint demokratikus érték képviselete kapcsán és arra késztetni őket, hogy kommunikációjukban, programjaikban és kampányaikban megnyilvánuljanak a témában. Az eseménnyel másrészt szeretnénk mobilizálni a civil társadalmat a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért, a női jogokért való kiállásra és azt elérni, hogy a pártprogramokat a választópolgárok a nemek egyenlősége szemszögéből is értékelni akarják és tudják is.

A kongresszus szervezése egy non-profit, pártoktól és politikai ideológiáktól független kezdeményezés, mely emberi jogi megközelítést alkalmaz. Az eseményre mindenkit várunk, aki elkötelezett a nők és férfiak társadalmi egyenlősége és a nők emberi jogai iránt.